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Instituto de Biología Agrícola de Mendoza

Publicaciones

Abscisic Acid is Involved in the Response of Grape (Vitis vinifera L.) cv. Malbec Leaf Tissues to Filtration of UV-B Radiation by Enhancing UV-Absorbing Compounds, Antioxidant Enzymes and Membrane Sterols. Berli, F.J., Moreno D., Piccoli P., Hespanhol-Viana L. Silva M.F., Bressan-Smith R., Cavagnaro J.B, Bottini R. Plant Cell Environment  2010, 33(1): 1-10.

Plantas C3, C4 y CAM nativas del Monte árido argentino, adaptaciones y potencial biológico. En: C4 y CAM. Características generales y uso en programas de desarrollo de tierras áridas y semiáridas. Passera C.B., Cavagnaro C.B. y Sartor C. (Eds.) J. L. Gonzalez Rebollar y A. Chueca Sancho. 2010. CSIC, España.

Assessing the identity of the variety 'Pedro Giménez' grown in Argentina through the use of microsatellite markers. Durán M.F., Agüero C.B., Martínez L.E. Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias-UNCUYO 2011, 43 (2): 193-202.

Water deficit and exogenous ABA significantly affect grape and wine phenolic composition under in field and in-vitro conditions. Deis L., Cavagnaro J.B., Bottini R., Wuilloud R., Silva M.F. Plant Growth Regulation 2011, 65(1):11-21.

Ser planta en el desierto: estrategias de uso de agua y resistencia al estrés hídrico en el Monte Central de Argentina. Villagra P. E., Giordano C., Alvarez J.A., Cavagnaro J.B., Guevara A., Sartor C., Passera C.B., y Greco S. Ecología Austral 2011, 21(1):29-42.

Influence of fertilization on the growth of radicchio "Rosso di Chioggia" cultivated in two different environments. Filippini M.F, Nicoletto C., Sambo P., Cavagnaro J.B. and Pimpini F. Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias, UNCUYO 2011, 43(2):111-131.

Sustentabilidad del bosque urbano: uso eficiente del recurso hídrico en ciudades de zonas áridas. Análisis de especies forestales de uso urbano en el Área Metropolitana de Mendoza. Martinez C.F., Cantón M.A, Roig F.A., Cavagnaro J.B. Revista AVERMA. 2011, 15: 105-114.

Water stress and abscisic acid exogenous supply produce differential enhancements in the concentration of selected phenolic compounds in Cabernet Sauvignon. Quiroga A.M., Deis L., Cavagnaro J.B., Bottini R., and Silva M.F. 2012. Journal of Berry Research 2012, 2: 33-44.

High temperature and Abscisic acid modified the profile of anthocyanins in grape (Vitis vinifera, L.). Deis L., de Rosas M.I., Cavagnaro J.B. 2012. Journal of Life Sciences 2012, 6(7):758-765.

The use of colchicine and APM (Amiprophos-methyl) for in vitro doubled haploid onion plants and for determining ploidy level by stomatal size. Foschi, M.L., Martínez, L., Ponce M.T. and Galmarini C. Revista Facultad de Ciencias Agrarias UNCUYO 2013,  45 (2): 155-164.

Effect of water stress in grape berries Cabernet Sauvignon (Mendoza, Argentine) during four years consecutives Deis L., Cavagnaro J.B. Journal of Life Sciences 2013, 7(9): 993-1001.

Respuesta al déficit hídrico en el crecimiento de forestales del bosque urbano de Mendoza. Análisis comparativo en árboles jóvenes. Martinez C.F., Cavagnaro J.B., Roig Juñent F.A., Cantón M.A. Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias UNCUYO.2013, 45(2): 47-64.

Effects of water deficit on urban forest growth in a dryland south american region. Martinez C.F., Roig, J.F.A., Cavagnaro B., Cantón M.A. y A. M. Di Blasi. PHYTON International Journal of Experimental Botany 2013, Vol. 82: 151-160.

Simulación de posibles efectos del cambio climático en el cultivo de ajo. Vol. 3. Bases Ecofisiológicas del cultivo. Cavagnaro J.B., Guiñazú M.E., Cirrincione M.A., Burba J.L., Loyola P., y J.A. Portela. En: 100 Temas sobre producción de ajo. Editor: J.L. Burba. Ediciones INTA. Mendoza. 2013: 36-45.

Impacto del Cambio Climático en Mendoza. Variación climática en los últimos 50 años. Mirada desde la Fisiología de la vid. Deis L., de Rosas M.I., Malovini E., Cavagnaro M.,  Cavagnaro J.B.. Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias UNCUYO, 2015, 47 (1): 67-92.

Effects of salicylic acid-induced wine rich in anthocyanins on metabolic parameters and adipose insulin signaling in high-fructose fed rats. Rodriguez Lanzi C., de Rosas I., Perdicaro D.J., Ponce M.T., Martinez L.E., Miatello R.M., Cavagnaro J.B., and Vazquez Prieto, M.A. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 2016, 67 (8): 969-976.

Reproductive biology of the native forage grass Trichloris crinita (Poaceae, Chloridoideae). Kozub P.C., Barboza K., Galdeano F., Quarin C.L., Cavagnaro J.B., and Cavagnaro P.F. Plant Biology 2017, 9 (3): 444-453.

Grapevine budbreak and change climate: relationships and trends in the Mendoza region of Argentina. Deis L., De Rosas I., Martínez L., Malovini E, Arancibia C., Cavagnaro J.B. Agrformet 2017, -D-17-00274.

 Loss of anthocyanins and modification of the anthocyanins profiles in grape berries of Malbec and Bonarda grown under high temperature conditions. de Rosas I., Ponce M.T., Malovini E., Deis L., Cavagnaro J.B. and Cavagnaro P.F. Plant Science 2017, 258:137-145.

Molecular characterization of phylloxera present in Argentinean vineyards. Agüero C.B, Alonso R., Buscema F., Martı́nez L.E., Arancibia C., Lund L., Riazand S., Walker M.A. Acta Horticulturae ISHS 1157 2017, 273-276.

Changes in leaf stomatal conductance, petiole hydraulics and vessels morphology in grapevine (Vitis vinifera L. cv. Chasselas) submitted to different light and water regimes. Dayer S., Perez Peña J., Gindro K., Torregrosa L., Voinesco F., Martínez L., Prieto J., Zufferey V. Functional Plant Biology, 2017, 44 (7): 679-693.

Development and characterization of SSR markers for Trichloris crinita using sequence data from related grass species. Kozub P.C., Barboza K., Cavagnaro J.B., Cavagnaro P.F. Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias, UNCUYO, 2018, 50 (1): 1-16.

Grape phylloxera (Daktulosphaira vitifoliae Fitch) in Argentina: ecological associations to diversity, population structure and reproductive mode. Arancibia C., Riaz S., Agüero C.B., Ramirez B., Alonso R., Buscema F., Martínez L., and Walker A. Australian Journal of Grape and Wine Research, 2018. doi: 10.1111/ajgw.12337.

Climate change and vulnerability in Mendoza: social gaps, development model and transformation of the agriculture territory. Mussetta P., Barrientos Puliti, M.J., Ferrer C., Masiokas M., Villalba R., Deis L. and Cavagnaro J.B. Estudios Socioterritoriales. Revista de Geografía Nº 23 enero-junio 2018: 11-26.

Exploiting genetic and physiological variation of the native forage grass Trichloris crinita for revegetation arid and semi-arid regions: An integrative review Kozub P.C., Cavagnaro J.B., Cavagnaro P.F. Grass and Forage Sciences 2018, 73 (2): 257-271.